Selecteer een pagina
Home » Blog » Commitment » Opiniebijdrage Trouw: Ook ouders van jong sporttalent hebben begeleiding nodig

Opiniebijdrage Trouw: Ook ouders van jong sporttalent hebben begeleiding nodig

door | 26 aug, 2020 | Commitment

Mijn opiniebijdrage in Trouw van maandag 24 augustus 2020

Er is de afgelopen weken veel gezegd over de perikelen in de turnwereld. Iedereen vraagt zich, terecht, af hoe dit kon gebeuren en waarom het niet voorkomen had kunnen worden. Er wordt geroepen dat er een beter pedagogisch sportklimaat moet komen. Het beleid moet worden aangescherpt en plezier in de sport moet nog meer voorop komen te staan. Daar kan ik me volledig in vinden.

Toch vraag ik me af: hoe kan het dat we het steeds met elkaar hebben over een pedagogisch verantwoord sportklimaat, verwijzend naar begrippen als autonomie, competentie en relatie, zonder ouders ten volle mee te nemen? Hoe kunnen zij deel uitmaken van deze driehoek van begrippen, terwijl ze in een trainingshalletje of de auto moeten wachten tot hun kind is uitgesport? Waar waren de ouders van deze turnsters toen dit steeds weer opnieuw kon gebeuren?

Het kan toch niet zo zijn dat de mensen die mede het fundament vormen van kinderen, onze toekomst, niet volledig betrokken en begeleid worden bij iets wat zo van invloed is op de sportcarrière en op het leven van het kind?

Geen plezier, maar angst

Toch laten ouders zich klaarblijkelijk makkelijk overrulen wanneer een kind talentvol blijkt. Trainers en coaches zijn tenslotte de experts wanneer het gaat over dit talent. Iets wat ik ook zelf als talentvol kind heb ervaren. Er waren in die tijd echt momenten dat ik bang was om het gesprek aan te gaan met mijn trainer/coach. De verhoudingen klopten niet. Ik heb in die tijd mensen weg zien gaan bij coaches, maar ook volledig zien stoppen, omdat zij hier niet mee konden omgaan. Met mijn ouders sprak ik hier niet over en zij niet met mij. Mijn motivatie om te presteren werd gevoed door angst en niet door plezier. Daardoor stond ik te stijf van de spanning om hoog te presteren, wat me uiteindelijk parten speelde. Het gesprek hierover ben ik jaren later aangegaan met mijn trainer. Ik was volwassen en hij was toegankelijk hiervoor.

Bij deze pleit ik om ouders volledig mee te nemen gedurende het proces van talentontwikkeling. Om samen met trainers/coaches de krachten te bundelen om kinderen het stevige fundament te geven waar ze recht op hebben. Ontwikkel ook een programma voor ouders, dat parallel loopt aan het talentenprogramma, aan de studiebegeleiding en de mentale training.

Ouders zijn van onschatbare waarde voor hun topsportende kind. Laten we ervoor zorgen dat zij niet zelf het wiel moeten uitvinden.

 

Verborgen Ster Coaching helpt ouders de meest optimale manier te ontwikkelen om hun talentvolle kind en gezin hierin te begeleiden. Zo creëren ze de mindset van een topsport-ouder!

https://www.trouw.nl/opinie/ook-ouders-van-jong-sporttalent-hebben-begeleiding-nodig~b7af86a4/

Over Esther

Door mijn eigen ervaringen heb ik geleerd wat uithoudingsvermogen en wilskracht is. Vanuit mijn enorme gedrevenheid en ambitie om mijn beste ondernemende leven te leiden deel ik mijn professionele vaardigheden met jou. Want ik houd van effectief resultaat en van op maat gemaakte aandacht voor briljante ondernemers zoals jij, die een uniek verschil willen maken.

Ik deel dan ook graag mijn professionele en persoonlijke ervaring met je. Die laat zich – gelukkig – niet zo gemakkelijk in een hokje stoppen. In tijden van zwaar weer herken je de echte ondernemers die hét verschil kunnen en willen maken.

Gerelateerde artikelen

TOPSPORT en COMMITMENT

TOPSPORT en COMMITMENT

TOPSPORT en COMMITMENT
Twee woorden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Datgene waar jij je aan committeert bepaalt namelijk het resultaat dat je behaalt. Zowel op de lange als op de korte termijn.

lees verder
Moet ik bij iedere training van mijn kind aanwezig zijn?

Moet ik bij iedere training van mijn kind aanwezig zijn?

Als ouder wil je er altijd kunnen zijn voor je kind wanneer dat nodig is. Het te allen tijde beschermen. De vraag is alleen of je dat doet door zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij trainingen. Een reden, dat je vaak aanwezig wilt zijn, kan zomaar zijn dat jij als ouder het niet altijd eens bent met de keuzes of benadering van een trainer en/of coach richting jouw kind. Misschien wil je de trainingen juist volgen, zodat je daarna met je kind nog kan napraten over datgene wat jij hebt zien gebeuren.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin