“De prestatie is niet het belangrijkste, maar plezier staat bij ons bovenaan.”

“We hebben niet de illusie dat ons kind ooit de top gaat bereiken. Er lopen zoveel talentvolle andere kinderen rond.”

Twee uitspraken die ik de afgelopen tijd al vaker heb gehoord van ouders van sporttalenten. En ja, ik snap maar al te goed waarom ouders dit zeggen. Het zit in de natuur van ouders om hun kinderen te willen behoeden voor teleurstellingen en tegenslagen. Ze willen hun kinderen het gevoel geven dat ze altijd goed genoeg zijn als persoon, ongeacht datgene wat ze aan prestaties neerzetten. Dat ze daarnaast blij en gelukkig zijn. En hen te allen tijde ondersteunen en ze opvangen als ze ‘vallen’, om daarmee te voorkomen dat ze zich te erg bezeren.

Ze hebben daarmee een context gecreëerd (een eigen ‘waarheid’) om zichzelf aan vast te kunnen houden wanneer datgene niet bereikt wordt wat hun kind graag wil. Noem het een soort van zelf beschermingsmechanisme dat zich onbewust activeert.

Echter, wordt daarbij vergeten wat de context van het kind is. Voor hem of haar betekent de weg van topsport inslaan, toch vaak echt dat ze het hoogst haalbare willen bereiken. En dat is dus zeker wel de top.

Welke invloed heeft het dan op je kind wanneer jij de context creëert: dat plezier belangrijker is dan de prestatie en dat je niet de illusie hebt dat je kind tot de wereldtop gaat behoren? Precies!

Het heeft invloed op de context waarin jouw talentvolle zoon of dochter zich begeeft. Die waarin hij of zij wél de illusie heeft om de top te bereiken. Een context waarin plezier misschien juist verkregen wordt door te presteren. De impact hierop is dan ook groot en heeft daardoor ook direct invloed op de sportprestaties van je kind. Zijn of haar context, waarin het geloof en vertrouwen in zichzelf tot het behalen van de top, wordt namelijk afgezwakt door de context van de directe omgeving. De omgeving die mede bepaalt hoe hij of zij naar de wereld kijkt en waarop hij/zij vertrouwt. Met als gevolg…dat er iets verandert…

Kan je zien hoe belangrijk het is dat jij als ouder een shift maakt in deze context? En dat daardoor het daadwerkelijk gewenste resultaat bereikt kan worden?

Deze verschuiving kan echter alleen ontstaan doordat je je afvraagt of de waarheid (context) die je ‘vertelt’ ook de echte waarheid is of iets wat je er zelf van hebt gemaakt (om welke reden dan ook). Het vergt moed om de bereidheid te hebben om kritisch naar jou en jullie situatie te kijken. Zodat jullie samen bewuste keuzes kunnen maken op basis van de feiten die er liggen. Wat zich vervolgens zal uiten in het resultaat waarop jullie bereid zijn je toe te leggen.

Welke context wil JIJ creëren?
Zie het gewoon eens voor je: jouw zoon of dochter aan de sporttop. Wat moet je daarvoor doen of juist laten om deze weg volledig open te houden? Wat hebben jullie daar voor over? Wanneer dat duidelijk is, ligt de weg volledig vrij.

Denk je eens in welke mogelijkheden er allemaal nog meer kunnen ontstaan. Bijvoorbeeld het aantrekken van voldoende sponsoren. Iets wat voor vele sporters van groot belang is om bijvoorbeeld materiaal, trainingen, reizen en onderkomen te kunnen bekostigen.

Voor ouders van sporttalenten die wel wat extra sponsoren kunnen gebruiken heb ik dan ook een supergaaf aanbod. Het samen creëren van sponsoren. Een jaar lang werken we hier samen aan. En het mooie is: je betaalt vooraf een deel van de traject prijs, enkel een investering om jou volledig aan boord te hebben. De rest….verdien je gegarandeerd terug en betaal je dus later. Bel, mail, app me om een vrijblijvende afspraak te maken.

Ik ben klaar om een stevige context te gaan creëren, jij ook?
Met stralende groet,

Esther Peijnenburg
06-40883780
esther@verborgenster.nl