Liefde, passie en aandacht
Over mij
Niet al te blij en teleurgesteld. Dat is het gevoel dat opgeroepen wordt als ik terugdenk aan die momenten uit mijn talentvolle jeugd. Mijn motivatie om te presteren werd uiteindelijk niet meer gevoed door het plezier in het spelletje. Ik stond iedere keer weer opnieuw stijf van de spanning wanneer ik moest presteren. Iets wat me uiteindelijk toch parten speelde. En daarbij waren er in die tijd ook echt momenten dat ik bang was om het gesprek aan te gaan met mijn trainer/coach. De verhoudingen klopten gewoonweg niet. Ik heb in die tijd mensen weg zien gaan bij coaches, maar ook volledig zien stoppen, omdat zij hier niet mee konden omgaan.
En nota bene nadat ik zelf gefaald had om een topsport-carrière te bereiken, keek ik als zus van, langs de zijlijn toe hoe mijn broer mijn droom ging leven. Want niet ik, maar juist hij redde het naar de landelijke top.
Met mijn ouders sprak ik hier niet over en zij niet met mij.
Zij hadden gewoonweg geen idee…
“Ouders van sporttalenten zijn van fundamentele en onschatbare waarde tijdens de talentontwikkeling van hun kind.
Ze zouden zelf niet het wiel uit moeten vinden hoe zij hier het beste mee om kunnen gaan, maar meegenomen moeten worden in de reis die topsport heet!”

Volg mij op Social Media:
Tijdens de Olympische Spelen van 2016 word ik getriggerd. Yuri van Gelder wordt ‘uitgekotst’ door Nederland. Waarom? Omdat hij weer een keer uit de band gesprongen is. Hij heeft alcohol gedronken en is te laat voor zijn training. Iedereen heeft een mening. Ik ook. Alleen… is deze anders dan vele andere meningen die ik hoor. Ik kan me nog herinneren dat ik met hem te doen had. Er wordt van topsporters verwacht dat ze altijd maar het goede voorbeeld moeten geven.
En het enige waar ik aan kan denken is hoe het het kan dat er weer zoiets bij hem gebeurt. Heeft Yuri dan geen fundamentele basis opgebouwd, gedurende zijn jeugd, in de tijd dat hij zijn talent ontwikkelde? Een basis die, in tijden van prestatiedruk, er voor zorgt dat hij als mens stevig in zijn schoenen blijft staan. Iets waarop hij ten alle tijden kan terugvallen.
“Wat als zij, net als mijn ouders, gewoonweg niet wisten wat ze daarin beter konden doen?”
Die fundamentele basis waarvan iedereen weet dat die mede gelegd wordt door ouders. En ik vraag me dan ook af of Yuri, als kind, daarin wel de juiste/voldoende begeleiding en ondersteuning heeft gehad van zijn ouders. Tot ik me realiseer: Wat als zij, net als mijn ouders, gewoonweg niet wisten wat ze daarin beter konden doen?
Mijn zoektocht naar informatie over begeleiding en het meenemen van ouders tijdens deze versnelde reis van loslaten, je kind een stevige basis geven en alles eromheen, loopt op niets uit. Ik verbaas me dat ouders het wiel zelf maar moeten zien uit te vinden. Ze worden vanuit de sportkant met name bestempeld als lastig. En dat terwijl ondertussen wel van hen wordt verwacht dat ouders alles voor hun kind faciliteren, zichzelf en hun gezinsleven daarbij volledig aanpassend, en soms zelfs wegcijferend, op de sportagenda van hun talentvolle kind. Wat vaak betekent dat er van een sociaal leven niet veel overblijft. En waardoor ouders tegen veel onbegrip uit hun omgeving stuiten. En om maar helemaal niet te spreken over de financiële consequenties die sommige sporten met zich meebrengen. Een groot gedeelte, zo niet alles, van het privégeld wordt op allerlei manieren in de sport van het kind gestoken.
De liefde voor sport is, door mijn eigen ervaring, niet uitgedoofd. En het was toen, in 2016, dat ik besloot dat het anders moest. Ik zet mijn eigen ervaring daarom nu juist in om ouders te begeleiden om hen dé topsportmindset te geven die nodig is tijdens dit proces, waarbij ambitie voor topsport de grote drijfveer is. Waarbij ze samen met hun kind gaan voor GOUD. En waardoor topsport in Nederland zo ook naar een volgend niveau getild gaat worden.
Mijn visie over topsportouders tijdens talentontwikkeling is heel eenvoudig
Ouders creëren samen met trainers en coaches dé stevige en veilige basis voor het talentvolle kind.
Wanneer je ouders meeneemt gedurende de talentontwikkeling van hun topsportende kind,
krijgen sporttalenten hét stevige fundament waardoor ze zich vrij en optimaal kunnen ontwikkelen als sporter én mens.
De belangrijkheid over de invloed van ouders en de struggles die komen kijken bij het hebben van een talentvol kind wordt niet voldoende erkend en het is dan ook mijn missie om ouders hierin te begeleiden.
Hoe klanten mij ervaren
Ik heb Esther meegemaakt als een warm, open persoon die altijd het kind voorop zet en vanuit dat perspectief kijkt.
Ze stelt hiervoor de juiste vragen en zet je aan het denken.
Fijn om met iemand als Esther hierover te kunnen praten en fijn dat zij je een spiegel voorhoudt.
Het heeft mijn zoon en mijzelf veel meer rust gegeven en het heeft me geleerd meer te genieten van het “kind zijn”.
Wat je over mij moet weten
- Ook al is een situatie vervelend, ik ga altijd op zoek naar wat er uit te leren valt. Waarbij ik me dan steeds de vraag stel: “Wat mag ik nog leren, dat mij dit overkomt?”
- Ik geloof echt niet in toeval. Alles gebeurt met een reden.
- Ik heb een ongelooflijk schurfthekel aan mensen die altijd maar over het weer of andere oppervlakkige zaken spreken. En dat betekent dat ik soms nog wel eens snel to the point kom.
Als je mij zou kennen, zou je weten dat….
- Ik niet zo heel vaak naar een feestje ga. Maar als ik er dan ben, ga ik het liefst als allerlaatste weg, omdat ik stiekem bang ben iets leuks te missen.
- Ik op datzelfde feestje in mijn eentje echt enorm kan genieten aan de bar, kijkend naar uitbundige feestvierders.
- Je me ‘s nachts wakker kan maken voor softijs.
- Ik desnoods een extra keer naar beneden loop om de lichtknopjes allebei gelijk te hebben. Ik ben er zelfs een keer speciaal mijn bed voor uitgegaan, nadat ik bedacht had dat ik dat toch niet altijd perse hoefde. (Verkeerd gedacht dus 😅.)
- Ik superfan ben van baking soda – Ongelooflijk, je kan het echt overal voor gebruiken!
- Ik me volledig kan verliezen als ik me weer aan het verdiepen ben in de mogelijkheden die de natuur ons bied.
- Mijn drie prachtige kinderen (Lisa, Bram en Harm) mijn allereerste ‘projecten’ waren en nog steeds zijn (dat weten zij alleen niet).
- Het ultieme gevoel van vrijheid voor mij is om boven op de berg staan met de ski’s ondergebonden. Het maakt me intens gelukkig.
- Ik mensen over hete kolen laat lopen. En waarbij iedereen dan als eerste vraagt: verbrand je je voeten dan niet? Iets waar ik enorm van kan genieten, aangezien het vuur zoveel informatie geeft over een groep, team of persoon.
Samen met mij werken aan je topsportouder-mindset?
Neem contact op en maak een afspraak voor een gratis sessie van een half uur, waarin ik je 3 tips geef waarmee jullie direct aan de slag kunnen.